2012. január 21., szombat

Új ruha

A belbecs mellett fontosnak tartom a külcsínt is, így öltöztettem tegnap este a kis szappan-készletemet :-)
Történt ugyanis, hogy elvarázsolt egy bizonyos, kreatív kellékeket árusító üzlet kínálata. Fütyültem a kint szakadó esőre és elábrándoztam a polcok előtt.
Ami megtetszett, az rögtön el is indította a fantáziámat.




A színes, mintás papírokat tároló polc előtt már láttam is a szappanjaimat piros-fehér pöttyösben és csíkosban pompázni!




Ahogy a magukkal ragadó dolgokkal járni szokott az ember lánya, no, én pont úgy jártam: majdnem lekéstem a buszt, mert észrevétlenül elszaladt az a negyed órácska, amit a boltra szántam :-)


Sajna, keservem ezzel nem ért véget, ugyanis az eső - mit sem törődve az én könnyen elázó, szép, hosszú papírtekercsemmel - szakadt tovább.
Kirohanva a boltból (hja, 4 percem maradt az indulásig!) nem a fejemre húztam kapucnit, hanem a papírgurigámat és a dekupázs-szalvétákat igyekeztem a kabátom és egy szatyor fedezékébe dugdosni :-)
Ja, és a szatyorban egy öt tagú család hétvégi húskészlete is ott volt, mellesleg :-))



A jelenet kissé "miszterbin"-esre sikerült, mert közben magas sarkú csizmában szaporáztam az állomás felé, himbálva a 2,5 kg husit a mellőle hosszan kilógó, bebugyolált tekerccsel, de ki törődött ezzel?! Hiszen megvettem, sőt, ami ennél nagyobb mutatvány volt: szárazon haza is vittem az új szerzeményeket :-)
Én bezzeg reszketősre áztam...

Körömvirág szappan shea-vajjal száraz, ekcémás bőrre

Ez a szappan jázmin illatú, körömvirág szirmokkal készítettem, és ebben is kizárólag 100%-os természetes alapanyagokat használtam.
Összetevői: pálmavaj, kókuszvaj, olívaolaj, shea-vaj, Nátrium Hidroxid és desztillált víz.

/Utóbbi kettő nélkül nincs elszappanosítási folyamat, és szappan sincs ;-) /




Szép, pasztell-sárga színét a körömvirágtól kapta, remélem, hogy az érés 4 hete után is ugyanilyen gyönyörű, természetes színű marad :-)
Azért tetszik nagyon, mert viszonylag kemény, így nagyon szépen kifordult az öntőformából, tökéletesen visszaadva annak térbeli formáját, apró részleteit. Ez itt egy napraforgó virág:


Ezen a képen az ikertestvérével, egy szép, kézbe simuló, klasszikus szappanformájúval mosolyognak ránk :-)
Utóbbi mélyedésébe kiáltott egy virágszirom után, ennek nem tudtam ellenállni :-)



Nagyon várom a februárt, mert akkorra megszületnek a kiskecskék, és újra lesz kecsketejem, először ezzel a shea-vajas recepttel fogom kipróbálni, mert ez a szappan nagyon jól sikerült, tetszik nekem!




Az összetevők közül az olívaolaj és a shea-vaj bőrápoló tulajdonságait emelem ki. Az olívaolaj bőrnyugtató, sebgyógyító hatású, gazdag E és A vitaminban, emeli a bőr immunitását, növeli a többi alapanyag hatásfokát.
A shea-vajnak is hasonlóan áldásos tulajdonságai vannak, közülük az egyik legértékesebb, hogy hosszan tartóan hidratál. Segíti a sejtregenerációt, a bőr öngyógyító képességét,  ránctalanító és gyulladáscsökkentő hatású.



Az sem elhanyagolható, hogy természetes fényvédő hatással bír.
A körömvirág gyógyhatásának egy része túléli az elszappanosodást, így érvényesülhet a benne lévő flavonoidoknak köszönhető antibakteriális és gyulladásgátló hatása. E vitamint szintén nagy mennyiségben tartalmaz.



Mindezek után nem meglepő talán, ha ezt az összetételű szappant 
száraz, vízhiányos, ekcémás bőrűeknek (pikkelysömör, övsömör)  
ajánlom kézmosásra és a testfelület teljes tisztán tartására is.


2012. január 14., szombat

Shea-vajas szappan hibiszkusszal kozmetikai ínyenceknek


Shea-vajas szappan hibiszkusszal kozmetikai ínyenceknek
7-14 dkg
Ígéretemhez híven már itt van az új illóolaj-készlet által ihletett egyik szappan, méghozzá rózsafa illattal.

Miért is választottam pont a rózsafát?
Mert hibiszkuszteával és hibiszkuszrózsa szirmokkal készítettem el, így a rózsaillatot tartottam a legjobb párosításnak az összetételhez.

Ez a mosakodószer 30-30-30 %-ban tartalmaz kókuszvajat, pálmavajat és olívaolajat, 10 %-a shea-vaj.



Shea-vaj
Hibiszkusz rózsa
Ez az összetétel Neked való, ha kedveled, amikor a szappanod kemény, tartós darab, mégis megfelelően ápolja a frissen megtisztított bőrödet, és ehhez még elég jól habzik is:-)
Az ápoló hatást - az olaj és vajak mellett - erősíti a fehér (kozmetikai) agyagpor is, ami a száraz, érzékeny bőrnek nagy jótétemény.
A megkevert masszát formába öntés előtt megfeleztem, az agyagpor az egyik felébe került, ez egy árnyalattal így világosabb is a másiknál.
Tömbformába öntöttem az anyagom sötétebb felét, kakaóporral elválasztva a világosabb, fehér agyagos résztől.
Ezután már csak a díszítés következett, néhány színes szappangolyóval és -csíkkal, no meg kókuszreszelékkel dekoráltam, majd felszeleteltem.
Igazi szappan-ínyencség :-)

Következzenek még fotók, de előttük még leírom, hogy ez a szappan jó választás, ha normál, száraz és/vagy vízhiányos és/vagy érzékeny a bőröd.

Shea-vajas szappan hibiszkusszal kozmetikai ínyenceknek
7-14 dkg
Shea-vajas szappan hibiszkusszal kozmetikai ínyenceknek
7-14 dkg




2012. január 8., vasárnap

Illatozni fogunk

Felújítottam az illóolaj-készletemet, 5 félét szereztem be, és ezek közül 3 teljesen új illat a szappan-repertoáromban :-)

Új illat a Jázmin, a Rózsafa és a Muskotályzsálya.
Mindhárom nagyon jellegzetes, karakteres illat, hamarosan szappanmasszába kerülnek valahányan :-)

Kizárólag 100 %-os illóolajokat használok, ami azt jelenti, hogy semmi egyéb adalék vagy vivőanyag nem kerül a szappanba az illattal.
Gyógyszerkönyvi minőségű valahány!

Az illóolajok, így a felhasználásukkal készült szappanok is - többek között aromaterápiás hatással bírnak.

Az aromaterápiás módszerek közül a 100 %-ban természetes szappanok vonatkozásában a teljes relaxációs élmény hatásáról érdemes tudnunk.
Az illat jó hatással van ránk, miközben a vízzel és bőrünkkel érintkezik, ilyen egyszerű -)

Először a rózsafát és a jázmint próbáltam ki, holnap kivehető a formából mindkét fajta.

Kemény és ápoló szappant terveztem erre a két illatra, mert az utóbbi szappanjaim finom, puha, jól ápoló szappanok voltak, így azután a gyorsan "olvadó" kategóriába tartoztak. 

Most a változatosság jegyében kemény, tartós, de azért megfelelően ápoló hatású receptet terveztem azért, hogy mindenki megtalálja azt a fajtát, amit szeret használni :-)
A kókuszvajon, és pálmavajon kívül shea-vajat és olívaolajat használtam mindkét szappanhoz.
Egyiket hibiszkuszteával és -szirmokkal gazdagítottam, a másik körömvirággal készült.

Hamarosan lesznek fotók is róluk :-)


2012. január 3., kedd

Kecsketejes, shea-vajas szappan rózsaszín- és fehér agyaggal, körömvirággal

10 db, 9-17 dkg

Ez a kecsketejes szappan a tavalyi kecsketej-készletem utolsó adagjából készült, most már csak márciusban lesz kecsketej-szappan, így érdemes bekészletezni belőle, hogy kitartson az újabb érésű szappanokig.

Ez a szappan 33 %-ban tartalmaz házi kecsketejet, a felhasznált növényi olajok összetételének és a hozzáadott körömvirágszirmoknak, valamint a kétféle kozmetikai agyagnak köszönhetően kiváló ápolószere a száraz, vízhiányos és/vagy érzékeny bőrnek.


Használhatóság szempontjából a viszonylag kemény, ezért tartós a szappan, vagyis nem kopik, fogy el gyorsan. 
Ha rendszeresen használsz természetes, kézi készítésű szappant, akkor tapasztaltad már, hogy a kemény szappanok egy jelentős hányada gyengén habzik?
No, ez a kisebbségbe tartozik, mert nagyon jó habzású, ugyanakkor ápoló hatása is igen magas, utóbbit az olívaolajnak, shea-vajnak és ricinusolajnak köszönheti - természetesen :-)

Összesen 2-2 db szív- és rózsaforma, 6-7 dkg

A kecsketej bőrre gyakorolt áldásos hatásait annak köszönheti, hogy testhőmérsékleten hatóanyagai azonnal felszívódnak a bőr mélyebb rétegeibe, és ott hatni kezdenek.
Gyulladáscsökkentő hatásával gyógyítja a bőrallergiát, ekcémát, pattanásos bőrt, száraz és érzékeny bőrt, gombás fertőzést, korpás fejbőrt, a nap- és fémallergiát. 
Hetvennél is többféle ásványi anyagot, Q10 koenzimet, számtalan vitamint, tejfehérjét, tejsavót, tejzsírt, nyomelemeket is találunk benne.
Mindezek óvják a bőrt, élénkítik a vérkeringést, megőrzik rugalmasságát a kollagén- és elasztinrostok képződésének serkentésével. 
Ráadásként: lúgos kémhatása visszaállítja a bőr normál PH-ját!

Összesen 2-2 db szív- és rózsaforma, 6-7 dkg
A felhasznált növényi olajok: kókuszolaj, pálmaolaj, olívaolaj, ricinusolaj, shea-vaj, melyek bőrápoló tulajdonságairól a blogban is hamarosan olvashatsz majd.


Kétféle kozmetikai agyagot is tettem bele azért, hogy minél magasabb legyen a szappan ápoló hatása a normál, száraz és vízhiányos, érzékeny bőr táplálása érdekében: fehér és rózsaszín agyagport. 
Mindkettő csodás ápolószere ezeknek a bőrtípusoknak, ugyanis nem borítják fel a bőr természetese zsír-háztartását, a kecsketejjel párosítva pedig nem túlzás bombabiztos tisztálkodószer-választássá minősíteni :-)


A szappan természetesen szép színeit az agyagporok adják, díszítésként virág- és szívformákat tettem a tetejére dermedés előtt - ez a szelet formájú szappankákra igaz, a szív- és rózsaformákra nem vonatkozik.


Illatukat a 100%-os édesnarancs és grapefruit illóolajoknak köszönhetik.

10 db, 9-17 dkg


Kedves egészségedre! :-)








2012. január 1., vasárnap

Problémád van a bőröddel?

 "biztonságosabb lenne a kozmetikumainkat megenni, mintsem magunkra kenni"

Talán már találkoztál azzal a ténnyel, hogy ha nem vigyázol tudatosan az életmódodra, akkor szervezetedet óráról órára tőle idegen, mesterséges, - és hidd el, nem túlzok! - mérgező anyagokkal terheled.

Azt már bizonyára tudod, hogy nagyon nem mindegy, mit és milyen minőségű ételt eszel, hiszen az utóbbi két évtizedben nagyon sok mindent megtanulhattunk ebben a témában, ami nagyon jó.
Sokat "beszél" erről a média, és divatos téma is, akárcsak az alternatív gyógymódok, a keleti felfogású gyógyítás, de említhetném a spirituális világkép előtérbe kerülését is.

És ez nagyon jól van így!
Nagyon igazságos.
Tessék? Hogy miért írom ezt?

Azért, mert nagyon jó, hogy mindenki eldöntheti az infók befogadása után, hogy tudatos vásárlóvá válik-e, vagy sem, behódol-e a fogyasztói társadalomnak, VAGY hátat fordítva annak, szemléletet és életmódot vált.
Persze, nem lehet egyik napról a másikra, több okból sem.
De valahol el kell kezdeni! És nem kifogásokat keresni.

Nem tűztem célul a "megváltásodat", de a lehetőséget megkapod, hogy elkezdd magadat megváltani  :-)
No és azokat is, akiket nagyon, nagyon szeretsz...!
(Igen, egy újabb felelősség.)

Ha még nem tudod, hogy testápoló szereidben és a lakásodban, - és úgy általában - a környezetedben, életedben tengernyi mérget (!) kensz magadra, akkor itt az ideje, hogy elolvasd egy átlagos, bolti tusfürdő összetevői listáját... Mielőtt ösztönből kihajítanád a kukába, olvass csak utána, minek a rövidítése az SLS például... ne ugord át azt a részt se, ahol arról írnak, hogy gyakorlatilag minden egyes kozmetikai szerben van szintetikus színező- és illatanyag.
Találkozni fogsz azzal a ténnyel is, hogy bőrödön keresztül 2x olyan gyorsan szívódik fel minden, mint a tápcsatornádon keresztül!

Ezen az oldalon olvass, ha még új számodra a téma - itt konkrétan a mérgekről is tájékozódhatsz.
Van egy másik ajánlatom is, ha igazán profi szeretnél lenni (vagy egyszerűen csak kíváncsi vagy).

Mielőtt sértve éreznéd magad, amiért feltételeztem, hogy a fenti okosságokat korábban nem, vagy nem nagyon ismerted, gyorsan elnézésedet is kérem!
Ha mindez már lerágott csont számodra, és pont azért jöttél, hogy kipróbáld és élvezd a jó és garantáltan egészséges szappanjaimat, akkor már csak az a dolgom, hogy megerősítselek:
jó helyen jársz; megtaláltad, kerülj beljebb, és válassz :-)

A kecsketejes, gyógynövényekkel készült kézműves szappan ember- és környezetbarát termék.
Kiválóan tisztít, de nem szárítja ki a bőrödet, mint a bolti szappanok.
Ez azért lehetséges, mert minőségi, étkezésivel megegyező minőségű növényi olajokat tartalmaz, így azonnal vissza is zsírozza a bőrt! 
A kecsketej, tehéntej, joghurt bőrre nézve is áldásos hatása bizonyított tény.
Nem tartalmaz sem mesterséges illatanyagokat, sem tartósítószert, állatkísérletekhez és semmilyen élőlény bántalmazásához nincs köze.

Ekcéma, pikkelysömör, övsömör, száraz, irritált bőr esetén ezek a szappanok jelentősen enyhítik a kellemetlen, gyakran fájdalmas tüneteket!
Ajánlom az érzékeny bababőrre, és pattanásos tini bőrre is.
Mindenkinek, aki fontosnak tartja saját és családja egészségét, aki szereti kényeztetni magát valamivel, ami elérhető (nem is drága, nem is hizlal:-)) és örömét leli a hétköznapi csodákban...


Nos, a döntés a kezedben van... !



UI.: a szappan kontra tusfürdő kérdéshez pedig csak annyit, hogy a szappan lemosásához sokkal kevesebb vizet használunk el tusolásnál!
Ja, és ki kell próbálnod, milyen az, amikor mákszemek, levendula- vagy körömvirágszirmok úszkálnak körülötted, miután letusoltad őket a bőrödről :-)