2012. október 21., vasárnap

Szépség - Egészség - 5 perc (3.) Táplálkozz egészségesen!

A sorozat korábbi 2 bejegyzésében a vegyi anyagok száműzéséről és a mértékletes szépítkezésről írtam.
Az étkezés minősége is döntően befolyásolja a szépséget, egészséget - így bőrünk egészségét is.

A 21. századi Magyarországon nem könnyű egészségesen táplálkozni.


Tetszik, vagy nem tetszik, többségünk helytelenül, vagy részben helytelenül étkezik.
Ugyanakkor komoly erőfeszítésbe kerül az, hogy valódi tápértékű, vegyi anyagoktól mentes, megfizethető élelmiszereket szerezzünk be.
Jelentős mennyiségű időt, anyagiakat, és odafigyelést igényel, hogy ezen (legalább részben) változtassunk.

Gyors lista a hibalehetőségekről, melyeket kerülnünk kell(ene):
  • silány minőségű, ún. halott ételeket fogyasztunk (gyorséttermi, melegen tartott ételek): nagyüzemileg előállított fogások tartósítószerekkel, ízfokozókkal, emulgeáló- és térfogatnövelő szerekkel, lesülést gátló, színező anyagokkal elkészítve
  • extrém fogyókúrákat tartunk, melyek során egyes létfontosságú tápanyagok hosszú időn keresztül nem jut szervezetünkbe
  • rohanó életmód, melyben nem szakítunk elegendő nyugodt időt arra, hogy tápláljuk testünket
  • felületesen rágjuk meg ételeinket
  • rossz főzési technikákat alkalmazunk
  • rendszertelenül eszünk; kevesebbszer, mint kellene, de akkor nagy mennyiséget
  • káros szokásaink vannak, melyek rontják a tápanyagok felszívódását (alkohol, dohányzás, kávé)
  • rossz beidegződések - a magyaros konyha árnyoldalai: sok hús, kevés zöldség, gyümölcs, rostszegény étrend, sok só és cukor, fehér kenyér, kevés folyadék, magas szénhidráttartalmú ételek
Lassan, de javul a helyzet, mert egyre többen ismerjük fel a valóban értékes, jó minőségű élelmiszerek fogyasztásának jelentőségét. 

Az országban már több helyen szerveződtek pl. bevásárló közösségek. 
Ezek lényege, hogy helyi termelőktől, megbízható gazdaságokból kikerülő húst, zöldséget, gyümölcsöt vásárolnak meg nagy mennyiségben azok, akik összefognak. 
Az így beszerzett élelmiszereket (tisztítószereket, stb) azután vagy egy raktárhelyiségben szétosztják, vagy házhoz szállítják.
Nagyon tetszenek ezek a bevásárló közösségek, mert mindenki jól jár velük: a családok és a termelők egyaránt.
Meggyőződésem, hogy -ebben gondolkodva-  nem pénz kérdése a megszervezés, hanem szabadidőé... mert sokan vagyunk, akik szívesen vásárolnának ilyen módon ilyen termékeket, de hiányzik a szervező, összefogó erő.
Egy-két ember, aki megfelelő ismeretekkel, ismeretségekkel, elszántsággal, és szabadidővel is rendelkezik.

Visszakanyarodva az eredeti témához: a betegségek kb. 70 %-át a helytelen táplálkozás, illetve a tápanyaghiányos élelmiszerek fogyasztása okozza. 

Minden okunk megvan tehát arra, hogy 
tudatosabbak legyünk az élelmiszer vásárlás és az étkezés terén is!


Egészségünkre! 

(Források: Tudatos Vásárló, Dr. Immun)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése