2012. augusztus 4., szombat

Kecsketejes muskotályzsálya szappan vörös agyaggal

Kecsketejes muskotályzsálya vörös agyaggal

Ezeket a darabokat nagyon kellemes kézbe venni, mosakodni velük, mert méretük ideálisnak mondható: nem is kicsik, de nem is túl nagyok - tenyérbe illőek.

Finom olajokkal készült: kókuszolaj, pálmaolaj, olívaolaj, napraforgóolaj és ricinusolaj került bele.

Nem is tudnék egyet sem kiemelni a többi közül, ha méltatnom kellene őket, mert a maga nemében mindegyik nagyon értékes ápoló tulajdonságokkal rendelkezik. A kecsketej nem különben!

Mégis kiemelek egyet; a ricinusolajat. Erről általában mindenkinek a hashajtó tulajdonsága "ugrik be", ám a szappannal tisztálkodunk, nem pedig megesszük - úgyhogy lássuk csak!:-)

A bőrápolás területén a ricinus számos előnyös tulajdonságát használhatjuk: fertőtlenít, gyulladáscsökkentő, stimulálja az elasztin és kollagén termelést, hatékony a gombás fertőzések elleni harcban is.

Érdekes, hogy a vörös kozmetikai agyag ebben a szappanban inkább barnás árnyalatot vett fel. Mutatok egy másik vörös agyagporosat (rózsaszínűvel együtt) is, a régebbiek közül. Jól látni a különbséget, igaz?
Miért van ez így - no, ezt én sem tudom:-)
A szappanozásban pont ez az egyik dolog, ami  - szerintem - önmagában is csoda, mégpedig, hogy mindig tartogat izgalmat és meglepetést. Nincs két egyforma darab, mindegyik egy egyéniség.
Kinézetük nagyban függ a készítés idejének hőmérséklettől például, de ezen kívül még sok mindentől.

Kémia.
Amikor a suliban tanultuk, nem szerettem. Ma sem:-)
(Sosem gondoltam volna, hogy egyszer olyasmire adom a fejem, amiben ilyen nagy szerepe van a kémiának!)

De vissza a szapihoz.

Muskotályzsálya illóolajat tettem bele legnagyobb részben, de adtam hozzá kevesebb eukaliptusz és citromillót is. Azért, hogy tartósabb legyen az illata, kevés zabliszt és az elmaradhatatlan E-vitamin csepp is belekerült még.
A legélvezetesebb része az elkészítésének a mintázás lett, ami.egyben a vadonatúj célszerszámom felavatása is volt. Egyszerű, de nagyszerű kis mintázóka, amivel a párom lepett meg és még sok mintázó tervem van vele:-)

Ez a szappan összetétele alapján minden bőrtípusra megfelelő hatással bír, vörös kozmetikai agyagpor tartalmával elsősorban a zsíros és kevert bőrűek járnak jól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése