2012. szeptember 21., péntek

Szépség - Egészség - 5 perc (1.) Száműzd a vegyi anyagokat!


Szépség és háztartási munka, nem épp összeillőnek tűnő fogalmak, igaz?
De ez csak a látszat, no meg a rossz beidegződések.

Nem feltétlenül kell kiszáradt, vörös kezekkel, repedezett körmökkel kezdenünk a hétfőt csak azért, mert a hétvégén suvickoltunk, mosogattunk!
Fontos szabály, hogy használjunk gumikesztyűt, ha bármilyen erős tisztító hatású anyaggal dolgozunk!


Ez még a természetes tisztító szerek használata esetén (pl. mosószóda) is betartandó, hiszen ezek is erős szárító hatással bírnak!
Én az ecetes csempetakarításnál még gyógyszertárban pár forintért vásárolható maszkot is használok, hogy ne marja a szememet, légutaimat.

A vegyszermentes háztartás kialakítása nem ördöngösség, odafigyeléssel, és egy kis önképzéssel bárki megtanulhatja, sok infót találhatsz róla.
Az alapokkal itt is megismerkedhetsz:-)

Gyógyszertárban, élelmiszerboltban (ecet), bioboltokban, neten megvásárolhatod az alapanyagokat, és:

  • megspórolsz egy rakás pénzt,
  • nem terheled jobban a szükségesnél a vizeinket (vegyszerek), és a hulladékgazdálkodást (műanyag göngyölegek kilószámra),
  • óvod bőröd egészségét és szépségét.


A mosásról itt olvashatsz, és a leírtakat nyugodtan bevetheted kézi mosásnál is! 
(Mosószappant is vásárolhatsz nálam.)




Ez a videó  nagyon jól összefoglalja, hogyan tudod kiváltani a drága, és vegyi anyagoktól hemzsegő súroló- és egyéb csodaszereket házi szerekkel.
Nyíri Zsuzsa, tanárnő:



Nem csak a praktikus infók miatt mutattam nektek ezt a videót, hanem azért is, mer közérthető, és hiteles formában kaphattok belőle képet a vegyszerek veszélyességéről (pl., hogy az SLS allergizáló anyag is).

Az illóolajokról alig tudunk valamit, pedig nemcsak a szépségápolásban, tisztálkodásban, gyógyításban használhatjuk őket, hanem mosáshoz is.

A tanárnő a riport vége felé nagyon szépen összefoglalja a természetes szappanok előnyeit, javallatát is :-)

Tippek még tőlem:
  • A  súroláshoz használt mosószódát, citromsavat praktikusan tárolhatod műanyagdobozban, pl. ételtárolósban:


De teheted egyszerűen kimosott tejfölös vödörbe is, ezekbe egyszerűen belemártod a nedves szivacsodat, és már indulhat is a sika-mika:-)


  • felülettisztításra, felmosásra használt mosószóda-, ecetoldatot öntsd bele a vegyszeres időkből megmaradt;-) szórófejes kupákba! Így könnyűszerrel, a már ismert módon spriccelheted őket bárhová.











  • Az öblítőből előre el tudsz készíteni egy tetszőleges nagyságú flakonnyit, szintén kiürült műanyag kupában:
Öblítőt keverhetsz almaecetből is (ez kevésbé erős, csípős szagú), az arány vízzel keverve lehet: 1 dl ecet 9 dl víz, de töményebbet is készíthetsz, ki kell kísérletezni, melyik válik be nálatok a  legjobban!
Pár csepp illóolaj, és megvan a természetes, nem allergizáló illat is:-)

  • Felmosáshoz szappanpehelyből, mosószódából oldatot készíthetsz: jó kézmeleg, 9 dl vízben oldasz 2-3 kanál mosószappan-reszeléket és 1 kanál mosószódát. Flakonban tárolhatod, és ebből spriccelhetsz a felmosóvödrödbe.









Végül (ajajj, kifutok az 5 percből?!:-)) ne feledkezz meg a takarítás után szétnézni a hűtődben, kamrában, hogy milyen zöldség, gyümölcs leledzik ott, amit fel tudsz használni a bőröd ápolására, a takarítás utáni, jól megérdemelt lazítás alatt - de erről részletesen majd a folytatásban...

Egészségünkre! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése